תוכן ההודעה ניתן לעריכה מהמערכת ניהול בחלק של עמודים

ראשי > ניסויים > כימיה > ביצה מקושקשת

שם כותב הניסוי: דן ויינטל

פורסם ב 06/09/2023
עודכן ב 07/09/2023
כימיה כימיה
  • קבוצת גיל: 9 ומעלה
  • מידע ניסוי בפיקוח הורים

ביצה מקושקשת

ניסוי זה הוא המשך לניסוי "הכנת אינדיקטור ל-pH מכרוב אדום" וריאציה מצחיקה להכנת ביצה מקושקשת

רכיבי הניסוי

הכנה

הכינו מראש שתי קערות ומחבת

שלב ראשון - הפקת חלבון מתאי מין של תרנגולת

  • ניקח שני תאי מין של תרנגולת מצויה (ניתן למצוא בחנויות), נשבור את הקליפה ונפריד חלבון (לבן) מחלמון (צהוב). נסו לשמור את החלמון שלם.
  • הניחו את החלבון (לבן) בקערה ואת החלמון (צהוב) שימו בצד.
  • חיזרו על הפעולה עם ביצה נוספת והניחו את החלבון בקערה שניה.

נקבל שתי קערות עם חלבון (לבן), שני חלמונים (צהוב) ויש לנו מיץ כרוב אדום מניסוי קודם (ראו תמונה)

 

בדיקת PH

  • עכשיו נוסיף קצת מיץ כרוב אדום לחלבונים, מה קורה?

לפי הצבע, מה ה-PH של חלבון הביצה?

למה לדעתכם זה המצב?

  • עכשיו נוסיף קצת לימון לאחת הקערות, מה קורה? למה?

ראו תמונה לתוצאה

קיבוע צבען

עכשיו יש לנו חלבון עם צבע (מיץ כרוב). אנו יכולים לקבע את הצבע בחלבון.

אם נגרום לחלבון לעבור דנטורציה (איבוד מבנה) ניצור פולימר יציב יחסית שישמור את הצבע בתוכו.

איך עושים את זה?

הניחו את המחבת על האש ומיזגו בו זמנית את החלבונים (אחד ירוק והשני ורוד), שימו לקישוט את שני החלמונים והרי לכם ביצה מקושקשת...

attention

עכשיו כשהביצה מוכנה, השוו את הטעם של שני החצאים. אם הוספתם כמות קטנה ומדויקת של לימון יתכן מאוד שתגלו כי הביצה עם הלימון מתוקה. הסיבה לכך היא שלימון בדיוק כמו תפוז וקלמנטינה מכיל סוכר. החלבון בסיסי ולכן מנטרל את החומצה שבלימון וכך מתגלה הטעם המתוק של הסוכר.

תגובות