בניסוי זה נלמד איך ליצור אש צבעונית. ניתן לקשר את הניסוי לניסוי הרכב אור
הכנה
לפניכם כהל (איזופרופנול או כהל רגיל) ומספר מלחים. הוספת המלח לכהל תגרום לאש בצבע שונה לפי הטבלה המצורפת.
סמנו את כוסיות האלומיניום לפי המלח שיוכנס אליהן
שלב ראשון - הכנת הניסוי
הכניסו את המלח עד לשליש מגובה הכוסית
מזגו כוהל (איזופרופנול) עד לגובה של שני שליש מהכוסית
שלב שני
בעזרת גפרור הדליקו את הכוהל
כבו את האור ותהנו מהלהבה
דיון
מדוע אש עם מלחים שונים גורמת לאש בצבעים שונים? בכדי לענות על שאלה זו אנו צריכים להבין קצת את מבנה החומר או מבנה האטומים מהם החומרים בנויים. האטום בנוי מגרעין וסביבו מעגלי אלקטרונים. מעגלים אלה מסודרים ברמות אנרגיה כך שככל שהמעגל רחוק יותר מהגרעין יש לאלקטרון יותר אנרגיה. מכאן, כאשר אלקטרון קופץ לרמה גבוהה יותר הוא זקוק לאנרגיה בעוד שאלקטרון שיורד רמה חייב לאבד אנרגיה.
שריפת הכהל יוצרת חום שעובר למלח ומטעין את האלקטרונים באנרגיה, אנרגיה זו משמשת את האלקטרונים לעבור לרמות אנרגיה גבוהות יותר. אבל, רמות אלה אינן מיקומם הטיבעי של האלקטרונים ולכן הם חוזרים לרמות האנרגיה הטבעיות שלם. בכדי לרדת רמה על האלקטרון לשחרר אנרגיה, והאלקטרונים עושים זאת על ידי שיחרור של פוטונים – אור. כל ירידה מרמת אנרגיה אחת לשנייה משחררת אור בצבע אחר. אור סגול בעל אנרגיה רבה משוחרר מאלקטרון שקפץ מרמה אנרגטית גבוהה לרמה נמוכה. אור אדום בעל רמת אנרגיה נמוכה ישוחרר ע"י אלקטרון שקפץ מרחק קטן יחסית.
ביחנו את החומרים השונים בטבלה המחזורית, אטום הליתיום כולל 3 אלקטרונים ושתי רמות אנרגיה, לכן קפיצות האנרגיה כאן נמוכות ולכן האור שנפלט יהיה בצבע אדום. לעומת זאת אשלגן ונחושת מכילים מספר גבוה של אלקטרונים ורמות אנרגיה ולכן גם פולטים אור באורכי גל עם אנרגיה גבוהה יותר.