חומרים טבעיים רבים משנים את צבעם לפי רמת החומציות של הסביבה. אחד מהצבעים האלה מעניק לכרוב האדום את צבעו.
בניסוי זה נלמד כיצד להפיק את הצבע ונלמד לזהות בעזרתו חומצות ובסיסים (ההפך מחומצה)
הכנה
נצתרך לבשל כרוב אדום במים בכדי למצות את הצבע האדום. לכן יש להכין כרוב, מים וסיר. אפשרות נוספת היא לטחון את הכרוב בבלנדר, במידה ובחרתם באפשרות זו עליכם לטחון עם מים ולסנן.
לאחר בישול הכרוב (15-30 דקות) וצביעת המים יש להמתין לקרור ואז ניתן למזוג את המים הצבועים ולהתחיל לבדוק חומציות של חומרים שונים.
הכנת אינדיקטור ל-PH - כרוב סגול
נבשל את הכרוב כחצי שעה במים רותחים.
בעוד שאת הכרוב אפשר לאכול, אותנו מעניינים במים האדומים\סגולים, לאחר שהסיר יתקרר נאסוף את המים ונשמור.
מיץ הכרוב משמש כאינדיקטור ל-PH וניתן לעשות איתו ניסויים רבים, כגון הכנת ביצה בצבעים.
בואו נבדוק את רמת החומציות של חומרים שונים
עכשיו נוכל לבדוק את רמת החומציות של חומרים שונים.
סדרו מספר כוסות והכניסו לתוכם את החומרים הבאים:
- מיץ לימון
- חומץ
- חלב
- אקונומיקה
- קולה
- חלבון ביצה (הלבן של הביצה)
עכשיו הוסיפו ממיץ הכרוב לכל אחד מהחומרים, מה קורה? כיצד הצבע משתנה?
סתירת חומצה\בסיס
לאחר שראינו כיצד חומרים שונים בעלי רמות חומציות\בסיסיות שונה משנים את צבע מיץ הכרוב
נסו לערבב בין החומצה לבסיס, נניח בין מיץ הכרוב עם חומץ לסודה לשתיה, או קצת אקונומיקה ולימון.
מה קורה לצבע?
עתה ניתן להכין מיקרא של צבע וחומציות
בעזרת ניר לקמוס תוכלו לקבוע את רמת החומציות של כל חומר ולהכין מיקרא צבע מיץ כרוב\PH