צנטריפוגה זה מכשיר מעבדה המשתמש בכוח צנטריפוגלי כדי להפריד רכיבים של נוזל או תרחיף על סמך צפיפותם. הפרדה זו מושגת על ידי סיבוב מיכל במהירות סביב ציר קבוע, יצירת כוח צנטריפוגלי הגורם לחלקיקים או רכיבים כבדים יותר לנוע החוצה, הרחק מציר הסיבוב. חלקיקים או רכיבים קלים יותר נעים לכיוון הציר.
להלן מרכיבי המפתח והמושגים הקשורים לצנטריפוגה:
רוטור:
הרוטור הוא הרכיב המסתובב של הצנטריפוגה שבו ממוקמים צינורות דגימה או מיכלים. הוא מסתובב במהירויות גבוהות כדי ליצור כוח צנטריפוגלי.
כוח צנטריפוגלי:
זהו הכוח שדוחף עצמים הרחק ממרכז הסיבוב. בצנטריפוגה, הרוטור המסתובב יוצר את הכוח הזה, וגורם לחלקיקים בדגימה להיפרד על סמך הצפיפות שלהם.
שיפוע צפיפות:
צנטריפוגה יעיל במיוחד כאשר יש שיפוע צפיפות במדגם. חלקיקים או רכיבים כבדים יותר נודדים לאזורים בעלי צפיפות גבוהה יותר, בעוד שקלים יותר עוברים לאזורים בעלי צפיפות נמוכה יותר.
סוגי צנטריפוגות:
מיקרו צנטריפוגות: משמש לנפחים קטנים של דגימות, בדרך כלל בטווח של מיקרו עד מיליליטר.
צנטריפוגות משטחים: מתאימות למגוון רחב יותר של גדלי דגימות ונפוצות בשימוש ביישומי מעבדה שונים.
צנטריפוגות מקוררות: מצויד במערכות קירור לשמירה על טמפרטורות נמוכות במהלך צנטריפוגה, חיוני לשימור דגימות רגישות לטמפרטורה.
אולטרה-צנטריפוגות: פועלות במהירויות גבוהות מאוד, לרוב העולות על 30,000 סיבובים לדקה (סל"ד). הם משמשים להפרדה של חלקיקים קטנים מאוד ומקרומולקולות.
יישומים:
הפרדת תאים: צנטריפוגה משמשת להפרדת סוגים שונים של תאים מאוכלוסייה מעורבת.
טיהור חלבון: צנטריפוגה עוזרת להפריד רכיבים תאיים, ומאפשרת בידוד של חלבונים ספציפיים.
מיצוי DNA ו-RNA: צנטריפוגה היא שלב מכריע בבידוד חומצות גרעין מחומר תאי.
טיהור וירוסים: צנטריפוגה מופעל בווירולוגיה לבידוד וטיהור וירוסים מתרביות תאים.
בסך הכל, צנטריפוגות הן כלי חיוני במעבדות ביולוגיות וכימיות עבור יישומים שונים הדורשים הפרדת רכיבים על בסיס צפיפות. הם ממלאים תפקיד קריטי בהכנת וניתוח דגימות בתחומים כמו ביולוגיה, ביוכימיה ואבחון קליני.