תוכן ההודעה ניתן לעריכה מהמערכת ניהול בחלק של עמודים

ראשי > מאמרים > כימיה > הטבלה המחזורית מידע כללי

שם כותב הניסוי: פאני כרבי

פורסם ב 07/09/2023
עודכן ב 07/09/2023
כימיה כימיה

הטבלה המחזורית מידע כללי

הטבלה המחזורית

מה זה?

מה אומרים הסימנים והמספרים?

בואו ננסה לעשות סדר ונבין מה אנחנו רואים בה.

הטבלה המחזורית היא סידור טבלאי של יסודות כימיים המאורגנים על סמך מספרם האטומי, תצורת האלקטרונים ותכונות כימיות חוזרות. הוא מספק דרך מובנית לייצג ולסווג את כל האלמנטים הידועים, מה שהופך אותו לכלי בסיסי בכימיה.

המאפיינים העיקריים של הטבלה המחזורית כוללים:

מספר אטומי:

יסודות בטבלה המחזורית מסודרים לפי סדר מספר אטומי הולך וגדל, שהוא מספר הפרוטונים בגרעין האטום. המספר האטומי מזהה כל יסוד באופן ייחודי.

תקופות:

שורות אופקיות בטבלה המחזורית נקראות תקופות. כל תקופה מייצגת רמת אנרגיה אחרת או מעטפת אלקטרונים. ככל שאתה עובר משמאל לימין לאורך תקופה, המספר האטומי גדל, והתכונות הכימיות של היסודות משתנות בהדרגה.

קבוצות או משפחות:

עמודות אנכיות בטבלה המחזורית נקראות קבוצות או משפחות. ליסודות בתוך אותה קבוצה יש תכונות כימיות דומות מכיוון שהם חולקים את אותו מספר אלקטרונים במעטפת האלקטרונים החיצונית ביותר שלהם (אלקטרוני ערכיות). דמיון זה במאפיינים נובע מתצורות אלקטרוניות דומות של האלמנטים.

בלוקים:

ניתן לחלק את הטבלה המחזורית למספר בלוקים המבוססים על מילוי אורביטלים של אלקטרונים. הבלוקים העיקריים כוללים את ה-s-block, p-block, d-block, ו-f-block, כל אחד משויך לתת-קליפות ספציפיות או תצורות אלקטרונים.

סמל כימי:

כל יסוד מיוצג על ידי סמל כימי, בדרך כלל אות אחת או שתיים. לדוגמה, "H" מייצג מימן, "O" מייצג חמצן, ו-"Na" מייצג נתרן.

מסה אטומית:

המסה האטומית של יסוד רשומה בדרך כלל מתחת לסמל הכימי שלו. זוהי המסה הממוצעת המשוקללת של כל האיזוטופים של היסוד והיא מתבטאת לרוב ביחידות מסה אטומית (אמו).

מגמות מחזוריות:

הטבלה המחזורית מדגישה מגמות ויחסים שונים בין היסודות, כגון גודל אטומי (רדיוס אטומי), אנרגיית יינון, זיקה לאלקטרונים ואלקטרושליליות. מגמות אלו יכולות לספק תובנות חשובות לגבי התנהגותם של יסודות בתגובות כימיות.

הטבלה המחזורית המודרנית מבוססת על החוק המחזורי, הקובע שתכונות היסודות הן פונקציות מחזוריות של המספרים האטומיים שלהם. הכימאי הרוסי דמיטרי מנדלייב מיוחס לעתים קרובות עם יצירת הטבלה המחזורית הראשונה המוכרת לרווחה בסוף המאה ה-19, שבה הוא סידר יסודות לפי מסה אטומית וצפה בתבניות חוזרות בתכונותיהם.

הטבלה המחזורית היא כלי רב עוצמה עבור כימאים ומדענים שכן היא מאפשרת להם לחזות את התנהגותם של יסודות ותרכובותיהם, לזהות יחסים בין יסודות ולארגן את המגוון העצום של הידע הכימי בצורה שיטתית ונגישה. הוא משמש כבסיס להבנת תגובות כימיות, קשרים והרכב החומר.

תגובות