תוכן ההודעה ניתן לעריכה מהמערכת ניהול בחלק של עמודים

שם כותב הניסוי: מערכת מדעי

פורסם ב 26/10/2023
עודכן ב 26/10/2023
מדע כללי מדע כללי
  • קבוצת גיל: 1-4
  • דרגת קושי: נמוכה
  • מידע ניסוי בפיקוח הורים
  • זמן 20 דקות

דבק

איך מכינים דבק ולמה הוא מדביק?

רכיבי הניסוי

למה דבק מדביק?

יש מאות מתכונים להכנת דבקים, רבים מהם מזמן בו לא היתה ברירה אלא להכין דבק בעצמך. חלק מהדבקים עשויים מקמח, חלקם מבוססי חלב, אחרים פועלים בזכות "מסטיקים" טבעיים או סינתטיים. 

אבל, איך דבק עובד?

לדבק יש מספק תכונות:

הוא עובר ממצב נוזלי למצב מוצק

הוא נספח למשטח - משתחל לתוך סדקים\חורים\שקעים

הדבק עשוי לעבור פולימריזציה לדוגמא דבק אפוקסי

הדבק עשוי להגיב עם החומר אותו הוא מדביק - ואת הדוגמא לכך אתן דווקא מהלחמה:
אם תבדקו באתרי ציוד לצורפות תראו שיש חמרי לחם, תערובת של מתכות בשביל להדביק פיסות מתכת. אבל מה עשו פעם? לפני שהיו משחות הלחמה? אחת השיטות להלחמה נקיה היא לפזר מלח נחושת באזור ההלחמה ולחמם, התוצאה היא הגירה של הנחושת אל הזהב (או הכסף) והפוך. התוצאה הסופית היא הפיכת שתי חתיכות מתכת לחתיכה אחת שיש בה "זיהום" קל של נחושת.

 

attention

כיף להכין דבק לבד אבל ברוב המקרים אין תחליף לדבק הקנוי

דבק להדבקת נייר

רכיבים:

1/3 כוס קמח (קמח לבן לכל מטרה או קמח להכנת לחם הם הטובים ביותר)

2 כפות סוכר

1 כוס מים

1/2 כפית אבקת אלום (חומר משמר אופציונלי - לא הכרחי אם הדבק מיועד לשימוש מיידי)

 

מערבבים קמח וסוכר. מוסיפים מים בהדרגה תוך כדי ערבוב נמרץ כדי למנוע גושים.

מבשלים על אש נמוכה, תוך ערבוב מתמיד, עד שהמשחה צלולה. 

מסירים מהאש ומערבבים פנימה את האלום האופציונלי.

מורחים על נייר או קרטון בעזרת מכחול. לחץ והחליק נייר להדבקה לפני שהמשחה מתייבשת.

מאחסנים בצנצנת זכוכית מכוסה. זה יישמר מספר שבועות ללא קירור.

 

 

דבק עמיד למים

דבק זה יכול לשמש לזכוכית, קרמיקה, פורצלן או מתכת. הדבק הזה יכול להידבק לחומרים לא נקבוביים, בניגוד למשחת הקמח במתכון קודם. הדבק הזה עמיד במקצת למים, אבל לא עמיד בחום. אפשר לתקן איתו צלחת אבל היא לא תישרוד מדיח כלים או מיקרוגל.

רכיבים:

1 חבילה ג'לטין ללא טעם

3.5 כפיות מים

2 כפיות חלב רזה

בכוס קטנה יוצקים ג'לטין על מים קרים לריכוך.

מרתיחים חלב (כמה שניות במיקרוגל) ואז מערבבים אותו לתוך הג'לטין הרטוב ומערבבים עד שכל הגושים נמסים.

ההדבקה עובדת בצורה הטובה ביותר כאשר זה חם. אם הדבק נוזלי מדי תנו לו להתקרר ולהפוך לג'לי לפני השימוש.

שומרים בצנצנת קטנה מכוסה לכמה ימים. לחמם מעל מחבת מים חמים לפני השימוש.

attention

זה לא מאוד עמיד למים...

דבק לבן מחלב

קזאין הוא חלבון הידרופובי (שונא מים) שנמצא בחלב. כאשר מכינים גבינה מוסיפים חומצה שגורמת לאגרגציה של הקזאין – הופעת גושים (הגבן), אם נוסיף בסיס נוכל לפרק את הגושים. אז בעצם מדובר כאן על דבק גבינה.

 

רכיבים:

1 כוס חלב דל שומן 

2 כפות חומץ מזוקק (חומץ לבן).

0.5  כפית סודה לשתייה

1.5 כף מים

 

·         בסיר, מערבבים חלב ו-2 כפיות חומץ ומבשלים על אש נמוכה. לא להגיע לרתיחה. 

·         כשמופיעים גושים מסירים מהאש ומוזגים דרך מסנן. זה יכול להיות בד גבינה, מסנן קפה, או אפילו מגבת נייר. 

·         מגרדים את לתוך קערה קטנה או צנצנת. 

·         במיכל נפרד, ממיסים את הסודה לשתייה במים.

·         מוסיפים את הסודה המומסת לגבן ומערבבים באיטיות עד לקבלת המרקם הרצוי. 

 

להשתמש מיד או לאחסן בכלי קטן ואטום היטב במקרר עד שבועיים.

דבק בולים

זה לא דבק חזק או עמיד במיוחד, אבל זה טעים למדי ואכיל. אפשר להוסיף טיפה שמן מנטה, או תמצית וניל לטעם. מבוסס על מסטיק ערבי או שרף לבונה, חומר שמשמש כחומר מתחלב וכחומר עיבוי בזיגוג, מילויים, מסטיק ולכן ניתן להשיג בחנויות ציוד אפיה.

 

רכיבים:

1.5 כפית מסטיק ערבי

2 כפות סוכר

1.5 כפית עמילן (תירס או תפוח אדמה)

1/4 כוס מים

מערבבים יחד את המסטיק, הסוכר והעמילן, ואז מוסיפים למים עד שכל האבקה נמסה. הוסף מספיק מים כדי לקבל סירופ צמיגי יחסית.

 

תגובות