תוכן ההודעה ניתן לעריכה מהמערכת ניהול בחלק של עמודים

ראשי > ניסויים > מדע כללי > ואף על פי כן נוע תנוע

שם כותב הניסוי: דן ויינטל

פורסם ב 11/07/2023
עודכן ב 11/07/2023
מדע כללי מדע כללי

ואף על פי כן נוע תנוע

ניסוי זה דורש טלסקופ בסיסי והוא מנסה לשחזר את תגליתו של גלילאו גלילי וההבנה שכדור הארץ סובב סביב השמש ולא הפוך

הקדמה

כשמסתכלים על השמיים אפילו מהעיר ניתן לזהות מספר גרמי שמיים. את הירח כולנו מכירים גדול מאיר ובדר"כ בירח מלא יש איזשהו חג. הירח גורם למחזורי הגאות והשפל, לפיו נקבעו החודשים אבל הוא אינו העצם השמימי היחיד. בחודשי הקיץ ניתן לראות כוכב זוהר במיוחד, הוא תמיד יהיה הכוכב הזוהר ביותר בשמים - זהו כוכב נוגה. לנוגה יש אטמוספרה, הוא יחסית קרוב לשמש ולכן מואר היטב וענניו מחזירים אור. הכוכב השני בזוהרו הוא צדק. עוד שני כוכבים שקל לראות מהעיר גם בזיהום אור כבד הם מאדים, כוכב קטן בצבע נחושת ושבתאי. בטלסקופ פשוט ניתן לפעמים לראות נקודה לבנה במאדים, נקודה זו מסמנת את הקרח שמצוי בקטבים שלו בדומה לקרח בקטב הצפוני והדרומי בכדור הארץ. שבתאי נראה כאליפסה ובטלסקופים טובים יותר ממש רואים כדור וסביבו טבעות. 

אם אינכם בטוחים בזיהוי קיימות אפליקציות רבות לצפיה בכוכבים, sky map ו- stellarium חינמיות ופשוטות יחסית. במבט על כוכבי הלכת אם בשמיים ואם באפליקציה תראו שהם מסודרים לאורך קו או קשת, קו זה נקרא מישור המילקה והוא בעצם המישור עליו מסודרת מערכת השמש שלנו.

ועכשיו לניסוי שלנו

 

תאום כוונות

בטלסקופים רבים יש את העדשה בה אנו מסתכלים ורואים את הכוכב ויש כוונת, יש לבחור עצם רחוק שרואים בעדשה ואז לוודא שהכוונת באמת מצביעה עליו. אם לא, צריך לכוון את הכוונת כך שתצביע על מה שבאמת רואים בטלסקופ. כיוונון זה עושים בשעות האור או בלילה על כוכב ברור יחסית.

הניסוי

עכשיו עלנו למצוא את צדק Jupiter. הכוכב השני בבהירותו במערכת השמש. בקיץ (2023) הוא מופיע סמוך לזריחה ולכן כדאי לצפות בו דווקא בלילות החורף. כאשר נעשה זאת נראה עיגול גדול (עם פסים אדומים) וארבעה עיגולים קטנים. ארבעת העיגולים הם הירחים הגליליאנים אותם גילה גלילאו גלילי ב-7 לינואר 1610. גילוי זה תמך בתאוריה של קופרניקוס כי לא כל גרמי השמים סובבים את כדור הארץ. הירחים הם איו, אירופה, גנימד וקליסטו.

בתצפית לאורך הלילה נראה כי אחד הירחים (איו) משנה את מיקומו ובתצפית אחת אפילו ראיתי את צל הירח על צדק. מובן שבטלסקופ קטן לא נצליח לראות זאת אבל בהחלט נראה שינוי במיקום.

והניסוי שלנו פשוט:

בכל לילה נאתר את צדק נצלם או נצייר את מיקום וגודל ירחיו. לאחר מספר תצפיות תוכלו לראות כי יש שוני בגודל הירחים ומכאן יש תנועה שלהם קדימה ואחורה. בנוסף וזה קל מאוד לראות, מיקום הירחים במרחב משתנה ומכאן שיש תנועה בציר מימין לשמאל. 

אם הירחים נעים קדימה ואחורה ומימין לשמאל הרי שהם מקיפים את צדק בתנועה מעגלית יחסית. תמיכה לכך ניתן למצוא בעובדה שבחלק מהתצפיות תראו רק שלושה ירחים ולפעמים ירח אחד שמציץ ומופיע ממש מאחורי (או לפני) העיגול הגדול (צדק).

האם לקנות טלסקופ?

ההמלצה שלי היא קודם להצתרף לתצפית שטח של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. תקבלו הסבר מקיף על השמיים ומבט דרך הטלסקופים הטובים בארץ. במידה ואינכם רוצים לבלות לילה ללא שינה במדבר ניתן לרכוש טלסקופ קטן בעלות נמוכה ולהתנסות. לדעתי טלסקופ שבאמת יספק אתכם מתחיל מגודל של 10 אינץ' אך המחיר בהתאם. חשוב לציין שלגלילאו גלילי היה טלסקופ פשוט וזול לימנו. בנוסף, טלסקופים פתוחים לקהל מצויים גם בחניון בארות במכתש רמון ויש גם תצפיות פתוחות לקהל כך ששווה לבדוק באתר מצפה ברקת (מודיעין), פלנתניה (נתניה) וכמובן באתר האגודה לאסטרונומיה (מצפה הכוכבים בגבעתיים).

במצפה רמון במיוחד סביב מטר המטאורים "פרסאידים ( בין 17 ביולי ל-24 באוגוסט, שיא בין 9 ל-14 באוגוסט בדר"כ 12) מתבצעת פעילות רבה ובין השאר תצפיות טלסקופים.

תגובות