תוכן ההודעה ניתן לעריכה מהמערכת ניהול בחלק של עמודים

ראשי > פרויקטים > כימיה > איך מגדלים גבישים?

שם כותב הניסוי: דן ויינטל

פורסם ב 16/06/2023
עודכן ב 16/07/2023
כימיה כימיה
  • קבוצת גיל: 9 ומעלה
  • דרגת קושי: נמוכה

איך מגדלים גבישים?

אבני חן? קריסטלים? או במילים אחרות איך נוצרים גבישים?

רכיבי הפרויקט

בכדי לגדל גבישים יש צורך בתמיסה מרוכזת (רוויה) של חומר מסויים וגרעין גיבוש.

התמיסה מספקת את חומר הגלם לגדילת הגביש וגרעין הגיבוש נותן את הגביש הראשוני שהולך וגדל.

הניסוי די פשוט בוחרים את החומר לדוגמא מלח בישול (NaCl או סוכר) מכינים תמיסה רוויה ע"י הוספה של עוד ועוד מלח לכוס מים עד שהמלח לא נמס יותר ואז מעבירים את תמיסת המלח לכוס חדשה.

אם נסגור את הכוס כך שלא יווצר אידוי ואין גבישי מלח בכוס הרי שהתמיסה תישאר ללא שינוי. אם נוסיף עכשיו גרגר בודד של מלח, לדוגמא גרגר של מלח גס, הגרגר יתחיל לגדול, עוד ועוד מולקולות מלח יספחו אל הגרגר שישמש כגרעין גיבוש. לאט לאט נקבל גביש של מלח או סוכר במידה ועשינו זאת עם סוכר.

בים המלח נסיגת המים מותירה תמיסה מרוכזת שמאפשרת יצירת גבישי מלח (תמונה 1)

במעמקי האדמה, כאשר המגמה מתקררת אנו מקבלים תמיסת סלע עם מלחים שונים שיוצרים גבישים בצורה דומה להיווצרות גבישי המלח בניסוי שתארתי.

בדומה לכך, אם נתיך בדיל ונחממו לטמפרטורה גבוהה (1500 מעלות) ואז ניצוק לתוך דלי מים הבדיל יהיה בסביבה נוזלית שתתקרר לאט יחסית (מספר שניות). בשניות אלה הבדיל יצור גבישים קטנים מעיין קיפוד קטן. אם רק נתיך את הבדיל לא נקבל גבישים כאלה.

אם כן, בכדי ליצור גביש אנו זקוקים לזמן בכדי שהגביש יגדל, סביבה נוזלית וריכוז גבוהה של החומר ממנו נבנה הגביש.

קיימים בשוק מספר קיטים לגידול גבישים, קיבלנו את הקיט של נטיונל ג'אוגרפיק "מעבדת קריסטלים" וקיט של 4M.

 

הקיט מכיל שקית מלח, אבן שתשמש כגרעין גיבוש, הוראות וזכוכית מגדלת

מכניסים את המלח לכוס מים חמים ומערבבים הייטב.

מעבירים לצנצנת, מכניסים את האבן ומחכים.

 

הגבישים

לאחר כשבוע נראו גבישים קטנים בצנצנת בה ערכנו את הניסוי.

החלטנו להעביר אותם לכוס ללא מיכסה ואז תוך יומיים קיבלנו את הגביש שמוצג בתמונה.

attention

חשוב לציין כי קצב גידול הגבישים תלוי תנאי סביבה. לכן, עדיף סביבה חמימה יחסית ו-תנו למים להתאדות! כך תשמרו על תמיסה רוויה כל הזמן.

שבועיים מתחילת הניסוי

תגובות